Nemescsó - Meszlen - Acsád-Kőszegdoroszló Társult Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Nemescsó - Meszlen - Acsád-Kőszegdoroszló Társult Egyházközség
Hírek, események az elmúlt időszakból
2003. év eseményei
Templomszentelés Nemescsóban
 

Templomszentelés Nemescsóban

Nagy örömünnepre gyülekezett össze a nemescsói társegyegyházközség 2003. május 11-én. Egy hosszú építési munka a végéhez érkezett, hiszen sikerült befejezni az 1776/77-ben átépített artikuláris templom felújítását. Közel öt esztendő munka végét jelenti ez. 1997-ben a templom repedései és vizesedésének javítása nem várhatott tovább, ezért bele kellett vágni egy nagy horderejű építkezésbe. A renoválás során a tetőtől kezdve a templom teljes berendezésén keresztül a templom külső környezetéig minden megújult, és így többek között a híres műemlék szószékoltár, illetve az orgona is. A hálaadó istentiszteleten Ittzés János püspök úr hirdette Isten igéjét, a Királyok könyvének 8. fejezetéből. Kiemelte, hogy a templom léte milyen nagy csoda, hiszen oly sok nehézség volt, hogy fennmaradhasson, mind az artikuláris időszakban, mind manapság. De a templom mégis megmaradt az Istennel való találkozás helyének. Hiszen a legnagyobb ajándék, hogy a templom a bűnbocsánat és az új élet forrásának helye, melyet Krisztus hozott el számunkra. A Püspök úr hangsúlyozta, hogy a templomépítés igazán csak most kezdődik, mert a lelkek építése mindig nehezebb feladat, mint egy épületé. A szentelésben szolgáltak még Kalincsák Balázsné Varga Katalin és Kalincsák Balázs segédlelkészek, illetve Keveházi László, és Vető István esperes.

A templom felújítása során megtapasztalható volt a gyülekezet tagjainak önzetlen adakozása, és összefogása. Hiszen egy ilyen kis létszámú (160 fős) gyülekezet számára nem kis feladatot jelentett ez. Azonban látható, hogy összefogással mennyi minden elvégezhető. Hatalmas segítséget nyújtottak az ausztriai testvérgyülekezetekben élő testvérek is. Ennek ékes bizonyítéka az népes küldöttség, akik az őseik hagyományát folytatva ezen a vasárnapon itt vettek részt az istentiszteleten. De nem csak külföldről, hanem az artikuláris idő magyarországi területéről is érkeztek vendégek, hogy együtt ünnepeljenek a gyülekezettel.

Az ünnep fényét emelte, hogy egy kiállítás is látható volt a templomban, ahol többek között az 1650-ben készült, az utolsó vacsorát ábrázoló nemescsói oltárterítőt és egyéb kegytárgyakat, iratokat tekinthették meg a Nemescsóba látogatók.

Isten áldása legyen a gyülekezet minden tagján!

Kalincsák Balázs

Társoldalak
10. jubileumi Meszleni Ifjúsági Tábor
Soli Deo Gloria kórus vendégszereplése
Testvérgyülekezeti látogatások
 
Képek

Ittzés János püspök és a Kalincsák házaspár
Templomszentelés
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster